Skip to main content.
Worldwide shipping - Free shipping within The Netherlands from € 75,-

Behang Tips & Tricks

Wil je graag behang bestellen, maar wil je eerst weten hoe je het precies moet ophangen? Volg deze tips en maak het jezelf makkelijk(er) ;-) 

Als eerste is het behang dat wij verkopen op maat gemaakt voor jouw muur. Het behang komt in genummerde banen binnen die je op volgorde ophangt. Dit scheelt al een hoop rekenwerk en verspilling ten opzichte van een rol behang van 10 meter lang als je normale muren wilt behangen. 

Wij raden aan om tijdens het behangen de banen zo dicht mogelijk op elkaar te plakken, desnoods met een hele kleine overlapping. Omdat het behang iets uitzet tijdens het opplakken kan dit op sommige muren weer krimpen als deze muur niet goed voorbehandeld is. Let vooral op met vers gestucte muren, deze hebben een zuigkracht die het behang kan doen laten 'krimpen' omdat deze muren de lijm helemaal opzuigen. Dit is minimaal, maar kan wel ervoor zorgen dat je spleten krijgt als je het niet goed tegen elkaar opplakt. Indien je muur nog niet behandeld is, zorg dat deze een laag primer heeft gehad en het liefst ook een laag verf. 

Verder is het een tip om bij behang met een donkere kleur, zoals donkerblauw, de muur in die kleur te schilderen. Heb je een witte muur en plak je het net iets scheef, zie je direct een witte naad ertussen. Door de muur in een donkere kleur te schilderen, in ieder geval op de plek waar de naden komen, voorkom je dat naden duidelijk zichtbaar zijn. Het is geen 'must', maar mocht je niet zo vaak behangen hebben is dit een tip. 

Belangrijk om te weten is dat wij met twee verschillende soorten behang werken. 

ProVlies behang met een acryl toplaag en non woven rug

Dit behang is gladder aan de voorkant dan het behang met een textiel/linnen look. Het heeft een matte voorkant. Bij dit behang smeer je de lijm eerst op de muur, waarna je de banen tegen de muur aanplakt. Houd deze volgorde aan. 

Zorg dat je altijd lijm gebruikt voor vliesbehang. Dit kunnen verschillende merken zijn. 

Voorbeeld: Perfax Roll On voor Vliesbehang. 

De behangsoort staat omschreven in onze product omschrijving, mocht deze ontbreken, stuur ons gerust een berichtje. 

 

ProVinyl behang met een textiel look

Dit behang heeft een textiel/linnen look. Dit behang dient eerst ingesmeerd te worden met lijm, waarna je ze op de muur plakt. Precies andersom dus als het vliesbehang.

Ook bij dit behang letten op dat je de juiste lijm aanschaft voor vinyl behang.  
Voorbeeld: Perfax ready and roll voor papier en vinyl behang. 

Beide behangen zijn af te nemen met een vochtige doek. Wij raden het behang echter niet aan in vochtige ruimtes zoals een badkamer. Het kan wel, maar we durven de garantie voor een lange levensduur niet te geven. Dit is dus op eigen risico. Een toiletruimte is echter prima, zolang er maar geen douche op bad regelmatig wordt gebruikt. 

Heb je een kamer met veel schuine muren, inbouw kasten en vensters en weet je niet hoe je je maten moet doorgeven? Dan raden wij een behang op rol aan als je denkt heel veel behang te verliezen. Deze verkopen wij niet standaard, maar kunnen we wel leveren op aanvraag. Het behang komt dan niet op maat gemaakt aan, maar dan bestel je de benodigde hoeveelheid m2. Een rol is 53cm breed en 10 meter lang en bedekt iets minder dan 5.3m2, afhankelijk van hoeveel je gaat knippen en snijden.  

Om te berekenen hoeveel rollen je nodig hebt raden we het volgende stappenplan aan: 

1. Banen: Deel de breedte van de muur door de breedte van de rol (53cm)
2. Deel de lengte van de rol door de patroonhoogte (1000/53cm)
3. Deel de hoogte van je muur door de lengte van het patroon (hoogte muur/53cm)
4. Deel de uitkomst van stap 2 door stap 3
5. Deel stap 1 door stap 4: Is aantal benodigde rollen

Rond dit getal altijd af naar boven, anders kom je tekort. Zit je op 6.1 rol moet je er dus 7 bestellen. In dit geval raden wij dan toch aan om het op maat te bestellen en hetgeen er tussen zit (zoals een raam of deurpost) gewoon weg te snijden. Hiermee bespaar je toch een hoop geld en behang. 

Tenzij je de rest van de rol ergens anders voor zou willen gebruiken, dan kan je natuurlijk gewoon 7 rollen bestellen. 

Onze patronen verschillen van hoogte, stuur ons dus altijd even een berichtje voor de maten van het patroon. 

De prijs van een rol behang is € 225,- en enkel verkrijgbaar op aanvraag. 

Heb je andere vragen? Stuur ons gerust een berichtje. 

Let wel: Wij zijn zelf geen professioneel behangers. Wij zullen daarom bij rekenvragen over de benodigde hoeveelheid altijd een professional adviseren. Mochten wij dit voor je moeten berekenen, nemen wij geen verantwoordelijkheid voor de uiteindelijk afgenomen hoeveelheid. Your Cart